/ Uutinen

Taloustaidot ovat tulevaisuuden taitoja – Taloussankari-kilpailu on nyt merkityksellisempi kuin koskaan aiemmin

Taloussankari-kilpailuun osallistui tänä keväänä ennätyksellinen määrä kahdeksasluokkalaisia ympäri Suomea. Talous ja nuoret TATin, Nordean ja Pörssisäätiön järjestämän taloustaitokisan suosio kertoo paitsi tarpeesta oppia yhdessä innostavassa pelillisessä ympäristössä, myös kilpailun yhteiskunnallisesta merkityksestä ja taloustaitojen kasvavasta kysynnästä. Kilpailu huipentuu 4.5. Helsingissä järjestettävään finaaliin.

Kattavat taloustaidot kuuluvat jokaiselle nuorelle lähtökohdista riippumatta. Kolme talousosaamisen kehittämiseen panostavaa organisaatiota lähtivät alun perin järjestämään Taloussankari-kilpailua ajatuksella, jonka mukaan innostavalla ja yhteisöllisellä tavalla arjen rahataitoja voivat oppia kaikki kahdeksasluokkalaiset ympäri Suomea.

Taloustaitojen merkitys korostuu yhteiskunnassa

Useat suomalaiset nuoret eivät ole vielä eläneet aikana, jolloin taloudesta puhutaan niin paljon kuin tällä hetkellä. Korkojen noustessa ja inflaation kiihtyessä talouden teemat voivat ajoittain näyttäytyä myös jopa ahdistavina tai pelottavina. Toisaalta lisääntynyt talouspuhe on myös ruokkinut lasten ja nuorten kiinnostusta talouden teemojen pariin.

Voimme olla ylpeitä uusista sukupolvista ja heidän kiinnostuksestaan talousasioihin.

Pirjo Kuusela, Nordean yhteiskuntavastuujohtaja

”Inflaatio tuli viime vuonna isolla kirjaimilla etusivun päivittäisiin uutisiin ja useiden vuosien jälkeen ”hiljaiselon” jälkeen. Vuoden 2022 Taloussankarikisailijat olivat hyvin kartalla inflaation ja rahan arvon käsitteestä sekä mitä velkaantuminen tarkoittaa. Voimme olla ylpeitä uusista sukupolvista ja heidän kiinnostuksestaan talousasioihin”, toteaa Nordean yhteiskuntavastuujohtaja Pirjo Kuusela.

Varhainen oppiminen rakentaa taloudellista hyvinvointia

Taloustaidot aina budjetoinnista ja säästämisestä vastuulliseen kuluttamiseen rakentavat nuorille itsevarmuutta ja hyvinvointia. Kun oma talous on kunnossa, ei pärjäämisestä tarvitse huolehtia ja talouden vaihtelut näyttäytyvät tavallisena kehityksenä. Taloudesta on myös helppoa kiinnostua, kun perustaidot oman talouden hallintaan on saanut jo lapsesta lähtien.

Taloussankari perustuu opetussuunnitelmaan ja on tarkoitettu opetuksen tueksi yläkouluun.

Sanna Clement, Talous ja nuoret TATin yrittäjyyskasvatuksen asiantuntija

“Taloussankari-kilpailu pohjautuu Taloussankari-peliin, jossa lapset ja oppilaat tutustuvat oman talouden hallintaan, kuluttamiseen, säästämiseen ja sijoittamiseen. Taloussankari perustuu opetussuunnitelmaan ja on tarkoitettu opetuksen tueksi yläkouluun”, kuvaa Talous ja nuoret TATin yrittäjyyskasvatuksen asiantuntija Sanna Clement.

Taloussankari on jo vakiinnuttanut asemansa kouluissa. Peliä pelaavat vuosittain kymmenet tuhannet nuoret. Taloussankari-kilpailu tarjoaa peliä pelaaville oppilaille elämyksellisen kokemuksen kerran vuodessa. Oppilaat harjoittelevat kilpailuun peliä pelaamalla.

Ennätyksellinen kisaajamäärä kertoo kasvavasta kysynnästä

Se on tärkeää, jotta talousosaamista saataisiin vahvistettua tasapuolisesti erilaisista taustoista tulevien parissa.

Sari Lounasmeri, Pörssisäätiön toimitusjohtaja

Kilpailun alkukarsintoihin osallistui yli 80 joukkuetta kouluista ympäri Suomea. Kasvu osallistujien määrässä oli jälleen merkittävä, sillä vuonna 2022 kilpailussa kisasi 54 joukkuetta. 10 parasta joukkuetta selvitti tiensä 4.5. Nordea Campuksella Helsingissä käytävään loppukilpailuun. Ennätyksellinen kisaajamäärä kertoo siitä, että laadukkaille talousopetusta tukeville palveluille ja tapahtumille todella on kysyntää.

”Ennätysluvut kertovat myös siitä, että kilpailussa on onnistuttu tekemään talous koululaisille kiinnostavaksi. Se on tärkeää, jotta talousosaamista saataisiin vahvistettua tasapuolisesti erilaisista taustoista tulevien parissa”, sanoo Pörssisäätiön toimitusjohtaja Sari Lounasmeri.

 

Loppukilpailuun tiensä selvittäneet 10 joukkuetta:

  • Anna Tapion koulun 8A, Pälkäne
  • Harjunrinteen koulun 8H, Riihimäki
  • Anttolan koulu, Mikkeli
  • Juhani Ahon koulun 8F, Iisalmi
  • Hakkarin koulun 8G, Lempäälä
  • Vuoreksen koulun 8A, Tampere
  • Tapainlinnan koulun 8A, Hyvinkää
  • Minna Canthin koulun 8I&H, Kuopio
  • Haukiputaan koulu, Haukipudas
  • Minna Canthin koulun 8B, Kuopio

 

Lue lisää Taloussankarista täällä