/ Uutinen

TAT kehitti ohjeet etäTET-jaksojen toteuttamiseen

Kahdeksannella ja yhdeksännellä luokalla järjestettävät TET-jaksot ovat monen nuoren ensimmäinen mahdollisuus tutustua työelämään. TET, eli työelämään tutustuminen voi parhaimmillaan antaa suuntaviivat nuoren alavalinnalle. TAT tarjoaa nyt välineitä opoille ja työnantajille etäTET-jaksojen toteuttamiseen.

Moni nuori jäi keväällä ja kesällä vaille TET-kokemusta ja kesätyöpaikkaa. Syksyn poikkeusolosuhteet luovat edelleen kysymysmerkin TET-jaksojen ylle. 

–  Jos työelämään tutustuminen olisi kahdeksannella luokalla ollut keväällä ja nyt yhdeksännellä luokalla syksyllä, nuori on vaarassa jäädä kokonaan vaille peruskoulun TET-kokemusta. Sen vuoksi olemme kehittäneet etäTETohjeita opoille, työnantajille ja oppilaille, kertoo TATin asiantuntija Maria Kankkunen. 

Työyhteisöön tärkeää kuulua myös etänä 

EtäTETissä vuorovaikutus on erilaista kuin perinteisillä TET-jaksoilla. Siksi onkin tärkeää luoda keinoja, joiden avulla oppilaat voivat kokea olevansa osa työyhteisöä myös etänä.  

–  Ohjeissa annamme konkreettisia vinkkejä, miten etäTET-jakson voi toteuttaa, ja mitä järjestämisessä kannattaa huomioida. Tämä on mahdollista esimerkiksi säännöllisten työpaikan yhdyshenkilön kanssa käytävien ohjaus- ja palautetuokioiden, selkeiden tehtävänantojen ja vaikkapa virtuaalikahvitaukojen ja virtuaalityöpaikkakierrosten avulla, Kankkunen kuvailee.  

Uusia mahdollisuuksia hakea TET-paikkoja eri puolilta Suomea 

EtäTET luo uusia mahdollisuuksia tutustua työpaikkoihin ja aloihin oman kotiseudun ulkopuolella. TAT Nuorten tulevaisuusraportti -tutkimuksessa nuoret kertovat TET-jakson olevan yksi tärkeimmistä tietolähteistä, kun nuoret etsivät tietoa eri vaihtoehdoistaNäin ollen TETissä on laaja potentiaali paitsi avata työelämää nuorille, myös esitellä omaa toimialaa ja potentiaalisia urapolkuja.  

Kehittämistyö jatkuu – tervetuloa mukaan! 

Nyt julkaistavat ohjeita kehitetään ja muokataan syksyn etäTET-kokemusten myötä, ja toivommekin palautetta ohjeista. Osa aikuisista opetteli koko kevään etätyötä, joten etäTET-mallitkin kehittyvät kokemusten myötä. Kehitämme niitä ja laajemminkin etäTET-käytäntöjä mielellämme yhdessä opojen, työnantajien ja muiden tahojen kanssa kanssa. 

Tutustu etäTET-ohjeisiin Kun koulu loppuu -sivustolla


Lisätietoja:
 

Maria Kankkunen
asiantuntija, yhdenvertaisuus
puh. 044 290 3621
maria.kankkunen(at)tat.fi