/ Artikkeli

Viisi vinkkiä kielitaidon kehittämiseen vapaa-ajalla

Kielitaito on yksi avain työelämään. Mahdollisimman monen kielen taitaminen avaa ovia ja mahdollisuuksia enemmän kuin moni nuori osaa kuvitella. ”Törmään työssäni jatko-opintovaiheessa olevia nuoria, joille tulee yllätyksenä, että esimerkiksi ruotsin kielen taito on välttämätön pyrittäessä valtion virkoihin tai yliopiston jatko-opintoihin”, sanoo Tapiolan lukion englannin lehtori Susanna Karjalainen.

Abitreenit.fi on hyvä tapa treenata kielitaitoa esimerkiksi ylioppilaskirjoituksia varten jo lukion ensimmäiseltä luokalta alkaen. Etälukion sivuilta löytyy kattavasti materiaalia kaikkien kielten petraamiseen. Kouluvuosi on kuitenkin pitkä ja osalle opiskelijoista kielten opiskelu voi tuntua raskaalta. Kielitaitoa voi kuitenkin kehittä myös muilla keinoin – hauskasti ja huomaamattakin”, Karjalainen sanoo ja antaa nuorille viisi vinkkiä kielitaidon kehittämisen vapaa-ajalla:

  1. Valitse Netflixissä aina kohdemaan tekstitys.
  2. Kuuntele uutisia kohdekielellä. Englannin kielen treenaamiseen Yle News on loistava, koska uutiset käsittelevät Suomea. Kun uutisen aihepiiri on tuttu, on sitä helpompi ymmärtää vieraallakin kiellä. BBC ja CNN tuottavat uutisia kansainvälisistä asioista englanniksi.
  3. Lue kaunokirjallisuuden klassikoita eri kielillä ilmaiseksi Project Gutenbergin kautta.
  4. Kuuntele äänikirjoja (audio books) ilmaiseksi Youtubesta.
  5. Joka maanantai Helsingissä kokoontuu Cafe Lingua, johon eri maiden ihmiset tulevat puhumaan eri kieliä ja tapaamaan uusia ihmisiä. Cafe Linguan tapaamisajat ja -paikat löydät Facebookista.

 

Harhaileeko ajatus, tuntuuko opiskelu tahmealta? Lue aiemmasta jutustamme aivotutkijan vinkit parempaan keskittymiseen.

Susanna Karjalainen

Kieliä oppii huomaamattakin, sanoo Tapiolan englannin lehtori Susanna Karjalainen.