/ Artikkeli

Vinkit omaan kotiin muuttavalle

Muutatko ensimmäistä kertaa pois kotoa? Nuorta odottaa vastuu omista arjen askareista sekä oman talouden hallinnasta. Lue vinkit omaan kotiin muuttavalle!

Onko asunnon hankinta vielä kesken? Oletko jo käynyt tutustumassa näihin sivustoihin:

Vuokra-asuntoja voi löytää kyselemällä tutuilta tai vaikka liittymällä Facebookin vuokrakotiryhmiin, missä vuokrataan asuntoja tai huoneita. Tutustu myös esimerkiksi Lumon ja Saton nettisivuihin. Lisäksi kaupungeilla, kuten Helsingin kaupungilla ja kunnilla on omia vuokra-asuntoja. Tutustu asunnon hakuun niiden nettisivuilla.

Opiskelija-asuntoja löytyy muun muassa opiskelija-asuntosäätiö HOAS:in kautta. HOAS toimii pääkaupunkiseudulla. Soluasunnot ovat yleensä edullisimpia asuntoja. Muita opiskelijoille tarkoitettuja asuntoja voi etsiä  SOA RY:n sivuilta, jonne on kerätty Suomessa opiskelija-asuntoja tarjoavia jäsenyhteisöjä. Opiskelija-asuntoja on myös erilaisilla osakunnilla ja yliopiston tiedekunnilla.
Töissä käyvien sekä töihin hakeutuvien nuorten kannattaa tutustua nuorisoasuntoihin: Nuorisosäätiö sekä Nuorisoasuntoliitto.

 

Vuokrasopimuksen allekirjoittaminen ja muut viralliset asiat

 

1. Muista lukea huolella läpi kirjallinen vuokrasopimus ennen sen allekirjoittamista. Vuokrasopimuksessa kerrotaan muun muassa vuokran määrä ja vuokrasuhteen kesto. Sopimuksessa selviää onko sopimus määräaikainen vai toistaiseksi voimassa oleva. Määräaikaisessa vuokrasopimuksessa vuokrasuhteen päättymispäivä on tiedossa, kun taas toistaiseksi voimassa oleva vuokrasopimus päättyy joko vuokralaisen tai vuokranantajan aloitteesta sopimuksen irtisanomiseen tai purkuun.  Tutustu löytyykö sopimuksesta erityismainintoja, kuten esimerkiksi saako asuntoon ottaa lemmikkejä, onko tupakoiminen kiellettyä ja saako asunnon seinille naulata. Kimppa-asumisessa on hyvä muistaa tehdä erilliset vuokrasopimukset.

 

2. Ennen avainten luovutusta vuokranantajalle maksetaan takuuvuokra/vuokravakuus. Se on yleensä korkeintaan kolmen kuukauden vuokraa vastaava määrä, jonka saa takaisin poismuuton yhteydessä, jos asumiseen liittyvät velvoitteet on tullut täytettyä. Maksutapa sovitaan vuokranantajan kanssa, esimerkki turvallisesta maksuvaihtoehdosta on oman pankkisi vuokravakuustili.

 

3. Asumistukea kannattaa hakea tarvittaessa. Asumistukea haetaan Kelasta sähköisellä lomakkeella tai paperilomakkeella. Asumistukea kannattaa hakea heti kun vuokrasopimus on allekirjoitettu. Itsenäisesti vuokra-asuntoon muuttava alle 18-vuotias opiskelija voi hakea asumistukea sen jälkeen, kun hän on saanut päätöksen opintotuesta. Yksi merkittävimmistä tuista on yleinen asumistuki, jonka suuruuteen vaikuttavat nuoren tulot, asumiskulut (esimerkiksi vuokra), sijaintikunta sekä asunnossa asuvien henkilöiden määrä. Opiskelija voi hakea asumistuen lisäksi opintotukea ja takausta opintolainalle.

 

4. Kotivakuutus kannattaa ottaa ennen vuokrasopimuksen alkua, sillä vuokranantajat vaativat usein nähdä vakuutustodistuksen. Vakuutus antaa turvaa, sillä se parantaa asumisen turvallisuutta ja korvaa irtaimistovahingot esimerkiksi vesi- ja palovahinkojen varalta. Kotivakuutus on osa asumiskustannuksia. Kotivakuutus kannattaa kilpailuttaa eri vakuutusyhtiöitä, sillä jotkut saattavat tarjota alennusta esimerkiksi nuorille.

 

5.  Tee muuttoilmoitus Postiin tai maistraattiin kätevästi verkkopalvelussa. On myös tärkeää ilmoittaa uudesta osoitteesta erikseen muun muassa tuttaville, huoltoyhtiölle tai isännöijälle, opiskelu- tai työpaikalle, vakuutusyhtiölle, puhelin- ja nettioperaattorille yms.

 

6. Kotivakuutuksen lailla myös sähkösopimus kannattaa kilpailuttaa ja tehdä ajoissa, jotta voi saada edullisimman hinnan ja, että sähköt toimivat muuttopäivänä. Tutustu myös ympäristöystävällisempään ja kestävämpään ekologiseen sähkösopimukseen.

Lisäksi, jos ilmaista nettiyhteyttä ei ole, nettiyhteyden voi hankkia operaattorilta.

 

7. Oman avaimen lisäksi on hyvä olla vara-avain, joka kannattaa toimittaa perheelle tai kaverille siltä varalta, jos oma avain katoaa tai jää kotiin. Huoltoyhtiöt velottavat paikalle tulemisesta ja oven avaamisesta.

Oman talouden hallinta

 

8. Mihin raha menee? Riittävätkö rahat vuokraan, laskujen maksuun, veroihin, ruokaan ja muihin menoihin? Jääkaappi ei enää täyty itsestään ja laskuja tuntuu tulevan koko ajan. Kannattaa aloittaa seuraamaan rahankäyttöä tekemällä budjetti. Budjetista näkee mihin rahat menevät ja mistä kaikesta kuukausittaiset menot muodostuvat esimerkiksi vuokran ja laskujen lisäksi. Säilytä kuittisi. Kirjaa budjettiin joka ikinen euro jonka tienaat tai kulutat. Netti on pullollaan erilaisia ja eri elämäntilanteisiin sopivia budjettipohjia. Budjetin tekeminen kannattaa, sillä varsinkin opiskelijan tai työssä käyvän nuoren rahat ovat usein tiukilla.

 

9. Maksa myös muut laskut ajallaan, jotta vältyt harmeilta esimerkiksi viivästyskoroilta ja maksuhäiriömerkinnältä. Eräpäivä kertoo, mihin mennessä lasku tulee maksaa. Tilanteessa, jossa nuori ei pysty maksamaan laskua ajoissa, kannattaa ottaa laskun lähettäjään yhteyttä ennen laskun eräpäivää mahdollisesti uuden maksuajan sopimiseen. Kuitenkin laskut on aina maksettava, joten maksujen siirtäminen ei tarkoita, etteikö niitä pitäisi koskaan maksaa. Maksumuistutus tulee siinä vaiheessa, jos laskun jättää maksamatta. Perintätoimistolta tulee kirje, jos maksumuistutuksenkin jälkeen laskut on jäänyt maksamatta. Maksamatta jääneiden laskujen seurauksena, voi nuorta odottaa maksuhäiriömerkintä, joka voi esimerkiksi johtaa luottotietojen menettämiseen, hankaloittaa työnhakua sekä puhelin- tai nettiliittymän saamista.

 

10. Käytä osa tuloistasi säästötilisi kartuttamiseen hätätapauksia ja muita yllättäviä tilanteita varten.  Tilillä kannattaa olla aina ainakin yhden kuukauden vuokraa vastaava summa.

 

11. Laskujen maksaminen tapahtuu yksinkertaisemmin suoraveloituksena,  jolloin toistuva lasku lähtee tililtä automaattisesti eräpäivänä. Verkkopankissa asiointi tekee laskujen maksamisesta sujuvaa, sillä sen avulla tuloja ja menoja on helppo tarkkailla ja paperiset laskut voivat hukkua matkalla.

 

12. Vuokra pitää maksaa viimeistään eräpäivänä, jotta ei joudu hankaluuksiin. Moneen kertaan vuokran maksamatta jättäminen johtaa vuokrasopimuksen purkutoimenpiteisiin sekä häätötoimenpiteisiin ja pahimmassa tapauksessa maksuhäiriömerkintään.

 

13. Erilaisten tukien lisäksi omillaan asuvan opiskelijan kannattaa tutustua erilaisiin opiskelija-alennuksiin. Alennuksista ei aina tiedoteta erikseen, joten tarjousta kannattaa rohkeasti kysyä kassalla asioidessa. Esimerkiksi VR:llä ja Matkahuollolla on opiskelijakortti, jotta matkustaminen ei olisi niin kallista opiskelijalle. Lisäksi jollain opiskelijakorteilla saa esimerkiksi erilaisista nettikaupoista sekä elokuvateattereista alennusta.

 

14. Alennuksia, kirpputoreja ja kierrätyskeskuksia kannattaa hyödyntää sekä harrastaa tavaroiden lainaamista ja vaihtamista. Muita säästövinkkejä löytyy täältä.

 

15. Netistä löytyy monia erilaisia sivuja, joista saa tietoa ja tukea asumiseen sekä oman talouden hallintaan liittyviin asioihin. Tutustu esimerkiksi Suomi.fi  tai  Nal.fi. Neuvoja raha-asioiden hoitamiseen kannattaa myös kysyä perheeltä, sukulaisilta, ystäviltä, opettajilta ja opoilta sekä esimerkiksi Ohjaamoista.

Ei vanhempia ei velvollisuuksia?

 

Ei ehkä kuitenkaan niin, sillä vaikka nuori ei asuisikaan enää vanhempien kanssa, eikä enää joudu noudattamaan heidän asettamiaan sääntöjä, on nuoren silti muistettava, että kaikilla taloyhtiöillä ja vuokranantajilla on omat sääntönsä.

 

16. On kohteliasta ilmoittaa juhlien järjestämisestä muille naapureille esimerkiksi ilmoitustauluun laitetulla lapulla. On hyvä muistaa, että jokaisen asukkaan on kunnioitettava taloyhtiön hiljaisuusaikoja. Toisten ihmisten kotirauhan rikkominen on järjestyssääntöjen vastaista.

 

17. Koti kannattaa pitää hyvässä kunnossa, sillä pahimmassa tilanteessa asukas itse joutuu korvaamaan aiheuttamansa tuhot. Imuroiminen kerran viikossa, astioiden tiskaaminen syömisen jälkeen sekä kaappien ja esimerkiksi uunin säännöllinen putsaus pitää kodin kunnossa. Mikäli jokin asia sattuu menemään rikki tai jotain pitää huoltaa, on hyvä ottaa selvää kuka on oikea henkilö hoitamaan tilanteen: Huoltoyhtiö, vuokranantaja, isännöitsijä vai asukas itse. Yleensä huoltoyhtiön hoidettavana on, jos esimerkiksi lämmitys ei toimi, WC kalusteet, kuten pönttö tai hana vuotaa tai on tukossa sekä, jos unohtaa avaimet. Vuokranantajaan voi olla yhteydessä, jos esimerkiksi jääkaappi tai keittiön hella on rikki. Vesivahingot sekä taloyhtiön saunavuorojen varaamisessa nuori voi kääntyä isännöitsijän puoleen. Omilleen muuttavan on kuitenkin myös  itse selvittävä monista eteen tulevista haasteista, mutta onneksi vanhemmilta, kavereilta ja Googlelta voi myös kysyä apua.

 

18. Palovaroittimen osto kuuluu asukkaalle. Asukkaalle kuuluu palovaroitin säännöllinen testaaminen, jos taloyhtiölle ei kuulu varoittimien tarkistus. On aika ostaa uusi paristo, jos laitteesta ei kuulu piippausta nappia painaessa.

 

19. Ota selvää taloyhtiösi jätteiden lajittelusta. Nykyään monissa taloyhtiöissä löytyy biojäteastia, paperinkeräys, kartonginkeräys, lasinkeräys, metallinkeräys ja sekajäte.

 

20. On hyvä myös muistaa, että asuntoa ei voi vuokrata eteenpäin ilman lupaa edes vähäksi aikaa.  Voit ottaa asiasta selvää kysymällä omalta vuokranantajaltasi mahdollisuudesta asuntonsa väliaikaiseen luovuttamiseen, majoittamalla vieraita esimerkiksi  Airbnb :n kautta.

Onnea uuteen kotiin!