/ Uutinen

”Yrittäjyys ei tunnu enää mahdottomalta ajatukselta niin kuin se tuntui ennen ohjelmaa” – Kesäyrittäjä-ohjelman tuloksia kesältä 2021

Oulussa ensilumi ehti jo maahan, mutta palataan vielä kuluneen kesän Talous ja nuoret TATin Kesäyrittäjä-ohjelman lämpöisiin tunnelmiin ja tarkastellaan yhdessä rohkeiden nuorten kanssa saavuttamiamme tuloksia!

Kesäyrittäjä-ohjelma laajeni entisestään kesällä 2021

Kesäyrittäjä-ohjelma toteutettiin kesällä 2021 yhteistyössä seitsemän kuntakumppanin kanssa. Mukana toteutuksessa olivat Helsinki, Vantaa, Espoo, Oulu, Turku, Iisalmi sekä Rauma. Kuntakumppaniemme lisäksi saimme mukaan rohkeita nuoria 29:ltä paikkakunnalta Opetus- ja kulttuuriministeriön tuella järjestetyn Kesäyrittäjä Digissä -toteutuksen kautta. Yhteensä ohjelmassa olikin tänä kesänä mukana huikeat 275 yrittäjämäisellä asenteella varustettua nuorta!

Kesäyrittäjä-ohjelma ponnistuslautana yrittäjyyteen

Kesäyrittäjä-ohjelmaan kesällä 2021 osallistuneista nuorista noin puolet olivat 17-19-vuotiaita, kolmannes 20-24-vuotiaita ja loput 25-29-vuotiaita. Samaten puolet osallistujista olivat lukiolaisia ja toiseksi suurin ryhmä ammatillisen puolen opiskelijoita. Lisäksi mukana oli korkeakouluopiskelijoita sekä yliopistosta että ammattikorkeakoulusta. Lähes kolmensadan nuoren joukkomme on siis ollut hyvinkin monimuotoista!

Eri taustoistaan huolimatta kesäyrittäjät osallistuivat kesän alussa yrittäjyyskurssille, jonka opeista he saivat yhteisen ponnistusalustan yksilöllisille yrittäjyyden poluilleen. Pääset lukemaan yrittäjyyskurssin sisällöistä lisää täältä. Yhteensä kesän aikana kesäyrittäjät pääsivätkin osallistumaan yrittäjyyskurssin lisäksi 14 valtakunnalliseen verkkokoulutukseen ja  -sparraukseen.

Yrittäjyyskurssin oppeja kesäyrittäjät pääsivät ottamaan käytäntöön henkilökohtaisten mentoriensa tuella. Jokaisella kesäyrittäjällämme oli kesän ajan oma mentori, jonka kanssa he pääsivät sparrailemaan omien yritysideoidensa parissa. Yhteensä kesän aikana toteutuikin huikeat 671 tuntia yksilöohjausta! Mentoroinnit olivatkin monelle kesäyrittäjälle kesän huippukohtia, jossa sai kannustusta, uusia ideoita sekä ohjausta oikean tiedon äärelle.

”Mentoroinnit olivat juuri sitä, mitä kaipasin. Oli henkilö, joka kuunteli ja tuki kesän ajan. Keskustelut synnyttivät uusia ajatuksia ja näkökulmia, jotka veivät omaa työtä eteenpäin.” Kesäyrittäjä, 2021

Monimuotoista yrittäjyyttä nuorten omilla ehdoilla

Yksi ohjelman keskeisimmistä tavoitteista on vahvistaa nuorten kokemusta heidän yksilöllisistä vahvuuksistaan sekä työelämä- että yrittäjyystaidoistaan. Oman yrityksen perustaminen ja pyörittäminen mentorien sekä vertaisten tuella kesän ajan on omiaan tarjoamaan näitä kokemuksia jokaiselle nuorelle. Kesäyrittäjä-ohjelmaan osallistuneista nuorista 66% sai yritystoiminnan käyntiin kesän aikana. Jopa 43% toiminnan käynnistäneistä aikoo myös jatkaa yritystoimintaa kesän jälkeen- joko opintojen ohella tai täysipäiväisenä yrittäjänä. Lisäksi lähes 20% osallistujista aikoi käynnistää yritystoiminnan myöhemmin syksyllä kesällä saamiensa oppien avustamana.

Nuorten yritysideat olivat tänäkin kesänä ilahduttavan monimuotoisia. Kesäyrittäjät perustivat käsityöyrityksiä, myivät omaa taidettaan ja auttoivat kotitalouksia pihatöissä sekä kodin hoidossa. Lisäksi nuoret tarjosivat palveluitaan hierojina, sisällöntuottajina ja sukututkijoina. Kesäyrittäjien yrityksiin pääset tutustumaan toimialoittain kesäyrittäjäpankissamme.

Kesän kokemukset rohkaisevat ja inspiroivat tulevaan

Kesä oli kokemuksena jälleen rohkaiseva ja inspiroiva, sekä kesäyrittäjille että ohjelman järjestäjille. Laajemman yhteiskunnallisen keskustelun innoittamina ohjelman kesäyrittäjämentorit halusivat kiinnittää erityisesti huomiota yrittäjien hyvinvointiin, ja teeman ympärille järjestettiin lisäkoulutusta sekä muuta sisältöä kuluneen kesän aikana. Lue kesäyrittäjien pohdintoja yrittäjän hyvinvoinnista mentorien kirjoittamasta jutusta linkin takaa.

”Yrittäjyys ei vaadi 24/7 työntekoa ja loppuunpalamista. Jokainen voi olla omalla persoonallaan menestyvä yrittäjä eikä tarvitse olla superekstrovertti, jotta pärjää myynnissä ja verkostoitumisessa. Apua ja tukea on saatavilla jopa ilmaiseksi. Yrittäjäksi ryhtymiseksi ei tarvita maatamullistavia uusia keksintöjä.” Kesäyrittäjä, 2021

Monimuotoisten tapahtumien ja koulutusten lomassa pääsi oppimaan uutta sekä itsestään että maailmasta. Kesän aikana järjestetyissä 12 livetapahtumassa kesäyrittäjät pääsivät kokeilemaan omien tuotteiden ja palveluiden myyntiä sekä verkostoitumaan muiden kesäyrittäjien kanssa.  Täältä pääset lukemaan tarkemmin siitä mitä kaikkea tapahtuikaan Kesäyrittäjä-ohjelmassa kesällä 2021.

Kaiken kaikkiaan 87% ohjelman loppukyselyyn vastanneista nuorista kertoi ohjelmaan osallistumisen vaikuttaneen myönteisesti aikomukseensa toimia yrittäjänä tulevaisuudessa. Tämän lisäksi jopa 93% kesäyrittäjistä kertoivat olevansa tyytyväisiä, että osallistuivat Kesäyrittäjä-ohjelmaan. Näillä palautteilla onkin hyvä lähteä kohti inspiroivaa syksyä!

 

”Yrittäjyys ei tunnu enää mahdottomalta ajatukselta niin kuin se tuntui ennen ohjelmaa” Kesäyrittäjä, 2021

”Sain ohjelmasta uusia ystäviä ja opin enemmän oma-aloitteisuudesta. Sain itsevarmuutta kaikkeen tekemiseeni, kun huomasin, että epäonnistuminen ei ole pahasta ja aina voi yrittää uudelleen.” Kesäyrittäjä, 2021

 

Haku kesän 2022 Kesäyrittäjä-ohjelmaan avautuu taas helmikuussa – pysy kuulolla!

kesäyrittäjä

Lue lisää Kesäyrittäjä -ohjelmasta

Kesäyrittäjä on 17–29-vuotiaille suunnattu maksuton kesäajan yrittäjyysohjelma, joka tarjoaa turvallisen ja matalankynnyksen ympäristön saada kokemuksia yrittäjyydestä sekä oppia tärkeitä yrittäjyys- ja työelämätaitoja. Ohjelman voi hakea myös osaksi opintoja.

Kesäyrittäjä